Moda,  Moda Haberleri

GELECEĞİ TASARLAYANLAR; MODA VE TEKNOLOJİ

Sanat, bilim ve teknolojinin birleşimi ile ortaya çıkan sistem moda üretiminin yeni çağı olarak tanımlanıyor. Dünyada birbirinden farklı görüşler ile ilerleyen teknolojik çalışmaların bütünü geleceğin moda anlayışını şekillendiriyor. Geleceği tasarlayanların moda ve teknolojiyi birleştiren çalışmalarına birlikte göz atalım.

EZRATUBA

EZRATUBA-KELEBEK ELBİSE

Katıldıkları 2012 Paris Moda Haftası’nda EzraTuba markası olarak sektörde fark yaratmak isteyen Ezra Çetin ve Tuba Çetin kardeşler giyilebilir teknolojiler, nano teknoloji ve vegan ürünler üzerinde çalışmalarına başlama kararı almışlar. 2015 yılında tasarladıkları beş farklı ürün içerisinden, dünyada ilk giyilebilir teknolojili elbise olan ‘Butterfly Dress’ (kelebek elbise) ile 2016 yılında Intel Global’in marka yüzü oldular. Giyilebilir teknolojiler alanında çalışmalarına devam ederken bir yandan da koleksiyonlarını orta doğu ülkelerine ithal ediyorlar. Tasarımları Harvey Nichols, Gizia Gate, Galeries Lafayette gibi mağazalarda satılıyor.

IRIS VAN HERPEN

2011 yılından beri Paris Houte Couture Moda Haftası’nda yer alan Hollandalı tasarımcı İris Van Herpen, yeniliçi tasarımlarıyla teknolojiyi ve geleneksel işçilik yöntemlerini birleştirdiği koleksiyonlar oluşturuyor. 2016 yılında Mimar Niccolo Casas ile birlikte hazırladıkları Lucid koleksiyonunda estetik olarak moda dünyasının sınırlarını zorlayan karmaşık tasarımları hayata geçirmek için 3D yazıcılardan faydalanılmış. Tasarlanan kıyafet modelin hareketlerine uyum sağlayan esnek ama sert malzemenin 3D yazıcılarda basılmasıyla oluşturulmuş.  İris Van Herpen 3D baskı yönteminin modayı nasıl etkileyeceğini şu sözlerle açıklıyor, ‘Moda evrimi sadece dijital tasarım tekniklerinin ve materyal deneyinin evriminde değil, aynı zamanda geleneksel işçilik entegrasyonunda da yaşanacaktır.’ Tasarımcının son olarak Paris İlkbahar/Yaz Houte Couture Defilesi’nde sergilenen koleksiyonu da bu görüşünü yansıtır nitelikte.

CUTECIRCUIT

Giyilebilir teknolojiler alanında çalışan CuteCircuit markasının işitme engelli insanlar için tasarladığı özel tişört, akıllı kumaş teknolojisi ile müziği farklı frekanstaki titreşimlerle insanların teninde hissetmelerini sağlıyor. Tişört üzerine yerleştirilmiş mikroçipler sayesinde canlı bir konser dinletisinde her bir ayrı enstrüman vücudun çeşitli bölgelerinde dokunma hissine benzer bir etki oluşturuyor. Kıyafetin içerisinde hiçbir kablo bulunmuyor, ileticiler tamamen kumaş dokumasının içine yerleştirilmiş.


ANOUK WIPPRECHT

Fütüristik moda tasarımcısı Anouk Wipprecht insanların duygularıyla iletişime geçen, kullanıcı deneyimini esas alan tasarımlarla modayı, insanlar ve çevre arasında bir iletişim aracı haline dönüştürüyor. Mühendislik, bilim ve deneyimler kombinasyonu ile geliştirdiği yapay zekaya sahip kıyafetler hareket ediyor, çevreye tepki veriyor. Mikro denetleyiciler ve yakınlık sensörü yerleştirdiği  Smoke Dress isimli tasarımda elbise kişinin stres seviyesini ve çevredeki tehditleri algılıyor ve tehlike durumunda çevreye duman yayıyor. Benzer bir tasarım olan Spider Dress’te de robotik kollar kullanılarak bir örümceğin iç güdüleri simule edilerek elbiseye aktarılmış. Hareket ve solunum sensörlerinden elbiseyi giyen kişiden topladığı veriler göre tepki veren kollar tehlike durumu algıladığında harekete geçiyor.


MINISTRY OF SUPPLY

APOLLO 3 GÖMLEK

Günümüzde daha çok spor giyimde kullanılan esnek, hava alan ve ütü gerektirmeyen teknolojik kumaşlar, kullanımı nispeten zor olan klasik giyim ürünlerinde de kullanılmaya başlandı. Ministry of Supply markası yüksek performanslı rahat kıyafetler üreterek satışa çıkardı. Bir anlamda insan vücudunun hareketlerini yönlendiren ceket ve gömlek gibi kalıplı ürünleri, teknolojik kumaşlar ile yenileyerek harekete uyumlu hale getirdiler.


NERVOUS SYSTEM

KINEMATIC DRESS

Geleneksel anlamda giydiğimiz kıyafetlerde yaşanan bu teknolojik gelişmelerden ayrı olarak, bir grup tasarımcı işi bir basamak daha ileriye götürdü. Dijital tarama, simulasyon ve 3D baskı makinelerini kullanarak geleneksel giysi üretiminde bir devrim yaptılar. Amerikalı bir tasarım ofisi olan Nervous System’in tasarımcılarından Jessica Rasenkrantz kullanıcıların bedenlerini bir tarayıcı aracılıyla bilgisayara aktardı. Böylelikle tamamen kişinin bedeniyle uyum içinde, kişiselleştirilebilir bir elbise üretti. Kinematics Dress ismini verdikleri tasarım New York Modern Sanatlar Müzesinde sergileniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İzin verilmedi !